Kedves Társak!

A 2021 januárjában induló lépéscsoport részleteit szeretnénk megosztani veletek.

A lépéscsoportot kéthetente fogjuk tartani, szombaton 15:00-tól 17:00-ig Zoomon. Az első alkalom időpontja: 2021. január 2, 15:00-17:00.

Aki szeretne ebbe a kb. egy éves közös lépésmunkában részt venni, azt várjuk az első alkalmon. Praktikus lenne, ha  eljuttatnátok a csatlakozási szándékotokat az email-címetekkel az oavereatershungary(kukac)gmail(pont)com emailcímre, így a zoom-meghívót mindenkinek ki tudjuk majd küldeni, akik jelentkezik.

Azoktól, akik tervezik a részvételt, a következőt szeretnénk kérni januárig:

1.    Keress egy szponzort! Az egyes alkalmakat átadó lépésszponzorokkal végzett munka az egyéni szponzorral végzett munkán alapul, nem helyettesíti azt. Olyan szponzort keress, aki már azon a szinten van, ahová te is el szeretnél jutni, és kérdezd meg, ő hogyan csinálja. (Absztinens? Van szponzora és használja is? Jár gyűlésre? Előtted jár a Lépésekben? Van ideje rád?)

Lehetőleg OA-s szponzort keress, mert az OA Első Lépésében más 12 lépéses csoportba járó társak nem tudnak hathatósan segíteni.

A szponzorkeresést semmiképpen se hagyd az utolsó pillanatra! Ha lehet, már most kezdj el szponzort keresni!

 

2.    Kezdj el étkezési naplót írni! Írd le a nap végén, hogy MIT ettél, MIKOR etted azt és MIÉRT. A lényeg az őszinteség. Nem baj, ha még nem vagy absztinens vagy nincs étkezési terved!

 

3.    Járj gyűlésekre! A lépéscsoport nem helyettesíti a gyűlésre járást.

 4.    Szerezd be a lépéscsoporthoz szükséges irodalmat! A következőkre lesz szükség:

a.  Anonim Alkoholisták c. könyv (Nagykönyv – az interneten mind a vastagabb, régi, mind a véknyabb, javított fordítást tartalmazó kiadás megtalálható. Azt kérem, vegyétek meg a könyvet is, mert dolgozni fogunk a szöveggel.)

b.      Az Anonim Túlevők Tizenkét Lépése és Tizenkét Hagyománya c. könyv (Lépéskönyv)

c.       Az Anonim Túlevők c. könyv (Barna könyv)

d.      A spirituális ösvényt keresve c. könyv

e.       Az Étkezési terv című brosúra

f.       A döntés joga és méltósága című brosúra

g.      Az Absztinencia melletti elköteleződés című brosúra

h.      Az Útmutató szponzoroknak című brosúra

 Néhány fontos megjegyzés:

-     A lépéscsoport nem gyűlés. A gyűléseken való részvétel feltétele csak a kényszeres evés abbahagyásának vágya. Bárki, aki kényszeres evőnek vallja magát, bármikor részt vehet bármelyik OA-gyűlésen. A lépéscsoporton való részvételnek ugyanakkor vannak feltételei. Ezekről részletesebb beszélünk majd az első alkalommal, de most röviden kiemelném a két legfontosabbat:

o   A csoporthoz való csatlakozás lehetősége a második alkalom után lezárul, így aki az első, legkésőbb a második alkalommal nem jön el, később már nem lesz erre lehetősége.

o   A lépésszponzorok házi feladatokat fognak adni. Mivel ezeknek az alkalmaknak fontos része lesz a feladott házi feladat megbeszélése, ezért minden esetben szükséges a házi feladat megírása.

-       A lépéscsoport nem helyettesíti a szponzorral folytatott munkát.  A lépésmunkához szponzorra mindenképp szükséged lesz, függetlenül attól, hogy jársz-e lépéscsoportra, vagy sem. A program tapasztalatátadáson alapszik és ehhez szükség van egy tapasztaltabb társra. Azt tapasztaltuk, hogy a lépéscsoport alkalmaiból akkor tudjuk a legtöbbet kivenni, ha az egyes alkalmakra adott feladatokat a lépéscsoport alkalma előtt a szponzorunkkal is megbeszéljük.

-   A lépéscsoport nem feltétele a lépésmunkának. Ha valamilyen okból nem tudsz vagy nem szeretnél részt venni a lépéscsoportban, az nem jelenti, hogy nem dolgozhatsz a Lépéseken, vagy ne lenne esélyed a felépülésre. A Lépéseken egyéni szponzorral, saját tempóban is lehet dolgozni.

És végül még egy fontos kérés: Ez lesz az első alkalom, amikor online formában szervezzük a lépéscsoportot. Az utóbbi időben szerzett virtuális lelkiségi tapasztalatok azt igazolták, hogy a közösség ereje így is működhet. Ennek azonban az az egyik legfontosabb feltétele, hogy az online alkalmakon képet is megosztunk magunkról. Kérjük, csak akkor csatlakozz a csoporthoz, ha ez nem okoz számodra nehézséget!

A további részleteket megbeszéljük az első alkalmon, 2021. január 2-án.

Addig is absztinens napokat kívánunk!

Érdemes Tudnod

A programban a gyűlések mellett számos eszköz is rendelkezésre áll a felépülni vágyók számára. Az OA-ban teljes mértékben tiszteletben tartjuk egymás anonimitását.

Teljes mértékben ingyenes

Az OA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. A befolyt összeget teljes egészében a közösség fejlesztésére fordítjuk.

Nincs semmilyen elkötelezettség

Az OA nem követ, és nem tesz magáévá semmilyen meghatározott diétát, vagy étkezési tervet. Az OA a kényszeres evés betegségéből való felépülés fizikai, lelki és spirituális megvalósulását szorgalmazza, s ennek elsajátításán alapszik.

Az OA egy közösség, nem egyház

Az OA nem egy vallási felekezet. Bárki, kötetlenül és anonim módon csatlakozhat a közösséghez, hogy megossza saját tapasztalatait, és meghallgassa másokét.